Sun Tan: Orsaker, symtom, behandlingar och hemläkemedel - hudvård (2023)

Sun Tan: Orsaker, symtom, behandlingar och hemläkemedel - hudvård (1)

Innehållsförteckning -

 • Vad är garvning?
 • Hur vet du om du har en solbränna?
 • Orsaker till solbrun
 • Hudtyper och hur de reagerar på solen
 • Sollös garvning
 • Hur hjälper solskyddsmedel?
 • Hur tar jag bort solbrun från ansikte och kropp?
 • Hemläkemedel för att ta bort solbrun
 • När ska jag konsultera en läkare för Sun Tan?
 • Hur lång tid tar det för Tan att försvinna?
 • Sun Tan Borttagningsbehandlingar
 • Hör från våra läkare
 • Varför välja ClearSkin?
 • Sun Tan Vanliga frågor: Alla dina frågor svarade

EnSolbrunKan skjuta upp hela din skönhetsregime, särskilt när du vill delta i ett stort evenemang och se ditt bästa ut.Genom att veta detta är vi alltid mycket försiktiga när det gäller exponering för solen, särskilt i ett tropiskt land som vårt.

Orolig för ditt hudtillstånd?Komma i kontakt med bästa av våraHudspecialister i Pune.För en hudbehandling, boka ett möte med våra hudläkare nära dig+919584584111

Du ansökersolbrun krämeroch lotioner innan du går ut under soliga timmar.Du vidtar ett gäng försiktighetsåtgärder när du går på en stranddag.Du köper olika skönhetsprodukter som säger "solskydd" på etiketten, utan att ens veta hur användbart eller effektivt det skulle vara?Du försöker också mångahemläkemedel för garvad hud.Men vet duVad en solbrun är?

Varje hudtyp är annorlunda och de reagerar på exponering för sol på ett annat sätt.Den här guiden hjälper dig att förståHur man blir av med Tansnabbt och effektivt genom vetenskapliga och evidensbaserade behandlingar.

Lider du också av solbränna?

Vill du veta lösningen omedelbart för att behandla din garvning?Fråga gärna våra hudspecialister och hudläkare på Clear Skin, Pune.Boka ett samrådmed våra läkare eller samtal+91 2071177333 att besöka på vår hudklinik nära dig.

Vad är garvning?

Sun Tan: Orsaker, symtom, behandlingar och hemläkemedel - hudvård (2)

Du kanske har lagt märke till att ofta dina utsatta kroppsdelar som ansikte, armar, händer, ben, fötter, rygg och nacke är en skugga mörkare än kroppsdelarna som inte är utsatta för solljus.

När hudceller utsätts för UV -strålarna från solen, sparkar de in i skyddsläget.Melaninet från melanocyter överförs till keratinocyter, som är ythudcellerna.Som en skyddande mekanism blockerar melaninpigmentet UV -strålning från ytterligare cellskador.Melaninet staplas ovanpå cellens kärna, som ett paraply;Denna process sker i alla hudceller exponerade för solexponering.Därför är garvning synlig över den utsatta delen av kroppen.

Tarning är processen genom vilken hudpigmentet (melanin) ökar i huden efter exponering för solen som leder till en mörkare effekt.Detta är den naturliga försvarsprocessen för vår kropp när den utsätts för solljus.Det hjälper till att skydda din hud från solen som en sköld.

Personer med lättare hudtoner kan vanligtvis inte skapa en tillräcklig mängd melaninpigment, mängden som skapas är inte lika effektiv, och därför får de utsatta områdena hudförbränning.

Solens strålar innehåller två typer av ultraviolett strålning som når din hud: Ultraviolet A (UVA) och Ultraviolet B (UVB).När UVA- och UVB -strålar tränger in i det nedre skiktet av överhuden, utlöser det celler som kallas melanocyter för att producera mer melanin;Både UVA såväl som UVB är ansvariga för garvning.

Det yttre skiktet i vår hud innehåller melanin som är det mörkare medlet.Melanin ansvarar för att sätta hudtonen.Det kan emellertid verka som en dålig sak eftersom närvaron bestämmer hur rättvist eller solbrun är, men melanin är ett användbart pigment eftersom det skyddar huden från solens ultravioletta strålar.När din hud utsätts för solens strålar producerar huden mer melanin och blir garvad.Långvarig exponering för solen kan också leda till hudskador som solbränna och det minskar hudelasticiteten, vilket leder till för tidigt åldrande.

Hur vet du om du har en solbränna?

Sun Tan: Orsaker, symtom, behandlingar och hemläkemedel - hudvård (3)

När du märker en eller två nyanser av variation i din hud, betraktas det som garvning.Fitzpatrick -skalan är skalan som beskriver vår hudtyp och är standardskalan som följs överallt i världen.Denna skala är ett sätt att uppskatta svaret från olika typer av hud på ultraviolett (UV) ljus.Enligt Fitzpatrick-hudtyper kommer indier under hudtyp 4 eller 5. Fitzpatrick hudtyp 4- Burns minimalt och tansar lätt och 5: e hudtypen bränner sällan och tansar lätt.

Orsaker till solbrun

Tarning utanför eller inomhus kan få farliga konsekvenser.Tarning är bevis på DNA -skada på din hud, eftersom den skadar hudcellerna och påskyndar synliga tecken på åldrande.Orsaker till solbrun beror på hudtypen.Få hudtyper brinner alltid och brinner aldrig, medan vissa brinner lätt men tans med svårigheter.Låt oss hitta vad som är de viktigaste orsakerna till solbrun -

 • UVA -exponering:

Dessa strålar är det farligaste elementet som orsakar hudbrun.Det tränger in i de djupare hudlagren och orsakar cellskador.Melanocytercell frigör melanin som är ansvarig för hudens brunade, mörkare färg.

 • UVB -exponering:

UVB -strålar skadar eller bränner de övre hudlagren vanligtvis.Exponering för UVB-ökningar under sommaren och minskar under vintermånaderna, eftersom jordens ozonskikt kan blockera en majoritet av UV-B-strålar beroende på vädret.Till skillnad från UVA utlöser det inte melanocyter.Det uppmanar DNA att få skada som ytterligare ökar melaninproduktionen.

Hudtyper och hur de reagerar på solen

Det finns olika typer av hudbrun och reaktioner på solen baserat på din hudfärg.

 • Blekvit - Denna hudtyp brinner alltid i exponering för solen men tansar aldrig.
 • Vit till ljus beige - det brinner lätt vid exponering för solen och ger minimal garvning.
 • Beige - Denna hudtyp bränner måttligt när den utsätts för solen med en solbränna med ljusbrun.
 • Ljusbrun hud - den bränner minimalt och tanar huden till måttlig brun.
 • Måttlig brun hud - Denna hudtyp är välsignad när den sällan brinner.Sådana skinn är till mörkbrun som kan behövaTanborttagningsbehandlingi framtiden.
 • Mörkbrun eller svart hud - eftersom dessa hudtyper har en hög mängd melanin, brinner den aldrig och tansar rikligt när den utsätts för solen.

Sollös garvning

Ofta tolkar människor term sollös garvning.I Indien består somrarna vanligtvis av brännande värme och människor tror att indirekt exponering för sådan värme kan leda till solbränna eller så kallad sollös garvning.

Solfri garvning är inte ett naturfenomen.Det är snarare ett praktiskt alternativ att bli garvad på ett konstgjort sätt.Det finns många solfria garvningsprodukter som kallas självbanor, som kan ge din hud ett garvat utseende utan att utsätta den för skadliga ultravioletta (UV) strålar.

Hur hjälper solskyddsmedel?

Överdriven solexponering orsakar DNA -skada och åldras huden.Värst av allt kan långvarig och överdriven solexponering leda till hudcancer.Du måste vidta försiktighetsåtgärder innan du går ut på en solig dag.Här är där aSolskyddslotion kan hjälpa dig.

Solskyddsmedel blockerar eller sänker effekten av de skadliga solstrålarna.Det finns olika typer av solskyddsmedel med olika SPF -nummer.Tja, SPF -nummer på en solskyddsmedel visar nivån på UVB -skyddet det kan ge.Solskyddsmedel med ett högre SPF -nummer ger ett starkt försvar mot UV -strålarna.

För regelbunden användning, bär solskyddsmedel med en SPF på minst 30, även på molniga eller regniga dagar.Använd en bredspektrum solskyddsmedel som blockerar både UVA- och UVB-strålar, båda.Du kan också bära en hatt eller halsduk och solglasögon som ger skydd mot ultravioletta strålningar.

Hur tar jag bort solbrun från ansikte och kropp?

Sun Tan är ett växande problem överallt.På grund av den globala uppvärmningen påverkas ozonskiktet i atmosfären och UV -strålar tränger lätt genom den.Men att uppnå en glödande och frisk hud är inte längre svårt.

Numera kan hudläkare hjälpa dig att vända effekterna av överdriven solexponering med moderna hudvårdsförfaranden.Dina oönskade solbrända linjer, klåda och missfärgning kan tas bort helt för att avslöja din jämn, ljusa hud under.

Konsultera en hudläkare för att förstå din hudtyp och sökaTanborttagningsbehandlingrekommendationer därefter.De områden som är benägna att sola som behöver regelbunden de-tanning-behandling inkluderaransikte, Arms & ben, händer och fötter, rygg och nacke.

Hemläkemedel för att ta bort solbrun

Viktig notering:Om du är allergisk mot någon av dessa naturliga ingredienser, försök inte dessa hemläkemedel.Kontakta din hudläkare om din hud är känslig för en viss ingrediens för att undvika några slags hårda reaktioner.

Sun Tan verkar vara en tillfällig fråga och ofta med användning av många naturliga ingredienser och hemläkemedel kan man bli av med Sun Tan.Även om dessa är ineffektiva i fall av pigmentering.Hemmediciner har vanligtvis en lätt blixteffekt om de appliceras på rätt sätt.

Här är någrahemläkemedel för solbrunborttagning:

 • En av de enklasteTanborttagningshemär aloe vera.Applicera aloe vera gel på det drabbade området för att bli av med mörka fläckar på grund av solbränna.
 • Applicera ett lager citronsaft blandat med honung för att ta bort solbrun och jämna ut hudstrukturen.Du kan också lägga till lite socker till citronsaften och skrubba din hud försiktigt för att sloka av döda celler från ytan.
 • Tomater är rika på antioxidanter som hjälper till att lysa upp huden.Yoghurt å andra sidan innehåller mjölksyra som mjukar huden.Blanda rå tomatsaft och yoghurt för att bilda en pasta.Du kan använda den här pastan på ditt garvade ansikte, nacke och ansikte och tvätta av efter 20 minuter.
 • Applicera direkt gurksaft med hjälp av en bomullskula.Gurka är mycket fördelaktigt för garvad och solbränd hud.Gurka är enavlägsnande av solbrännaIngrediens som inte bara hjälper till att bli lättare hud utan också har en kylningseffekt.
 • Blanda papaya och honung för att lättare huden och gör den till en pasta eller gel.Papaya är rik på naturliga enzymer som har blekning av huden och exfolierande egenskaper.Honung å andra sidan är en naturlig fuktighetskräm och ett hud lugnande medel.Honung är också rik på antioxidanter som tar bort fria radikaler från huden som orsakar åldrande.
 • Blanda havregryn och kärnmjölk och bilda en pasta och applicera på den garvade huden.Gnid pastan under en tid och lämna den i 20 minuter.Havregryn har utmärkta exfolierande och hudrengöringsegenskaper.Medan kärnmjölk är rik på mjölksyra som kan mjukgöra huden och förbättra hudtonen
 • Sandelträ eller Chandan är en mirakelingrediens när det gällerOmedelbar solbränna borttagningfrån ansiktet.Det är ganska mycket en one-stop-lösning på alla andra typer av hudens elände också.Sandelträ är att vara mild och kyla bort och också förbättrar strukturen och tonen på din hud.
 • Potatisjuice är ett kraftfullt blekmedel.Det kan lättare solbrun såväl som minimerar mörka cirklar.Applicera juicen på garvade områden i ansiktet och lämna den i 15 minuter.Tvätta av det med kallt vatten.

När ska jag konsultera en läkare för Sun Tan?

Om du märker att vissa delar av din hud som utsätts för solen, står inför en mörkare hud än de andra delarna av din hud, är det en indikation på solbränna.Konsultera en läkare för solbrun behandling om solbränna är allvarliga med blåsor eller om din solbrun inte svarar på några hemläkemedel.

Hur lång tid tar det för Tan att försvinna?

Om du väljerSun Tan Removal Treatment, då kan det ta lite tid beroende på svårighetsgraden.Normalt tar det ungefär fyra till sex veckor att återgå till den ursprungliga huden efter solbränningsprocessen.Även i vissa fall börjar du förlora solbränna nästan omedelbart efter behandlingen.Men om solen är kronisk eller om den finns på exponerad oskyddad hud i flera år (tillsammans med upprepad garvning) är det svårt att bli av med garvning helt.

Sun Tan Borttagningsbehandlingar

Sun Tan: Orsaker, symtom, behandlingar och hemläkemedel - hudvård (4)

Bortsett från ansamlingen av pigmenterade celler orsakar garvning också en ökning av de döda hudcellskikten.Detta gör att huden ser tråkig, tjock och torr ut.Dessutom kan det också resultera i bildning av solfläckar, fina linjer, rynkor och kan till och med orsaka hudcancer.Tanhud borttagning är emellertid möjlig med följande prövade och testade procedurer.Pigmentreducerande topiska läkemedel, som innehåller ingredienser som hydrokinon, kan hjälpa till att lättare mörka hudplåster;Dessa mörka fläckar kan orsakas på grund av melasma, hyperpigmentering, leverfläckar, åldersfläckar eller fräknar.De aktuella läkemedlen används eftersom de blockerar missfärgningsprocessen i huden.Se till att du använder det enligt din läkare.

Aktuella applikationer- Det finns många solbrun avlägsnande krämer eller geler som innehåller retinoider, vitaminer C, E och andra antioxidanter.Dessa är kända för att vara de bästa solbränna borttagningskrämer som rekommenderas av hudläkare när de ökar kollagen och lättare fläckar tillTa bort solbränna från händernaoch ansikte.Dessutom exfolierar alfa- och beta -hydroxisyrorna i de syra döda hudcellerna och stimulerar ny hudcellbildning.De bästa solbränna borttagningskrämerna går utöver det övre skiktet för att nå djupare in i huden för att innehålla produktion av melanin.

Kemiska skal- Användningen avkemiska skalmöjliggör avlägsnande av de övre döda hudcellerna.Detta är en populär solbränna hudborttagningsprocess som hjälper till att bilda ny hudcell genom att ta bort de övre garvade hudlagren.Dessa avgränsande skal använder glykolsyra, triklorättiksyra, salicylsyra, mjölksyra eller karbolsyra (fenol) och finns i olika koncentrationsstyrkor.

Mikrodermabrasion-Microdermabrasion är en icke-invasiv,solbrun hudborttagningl Process som involverar manuell exfoliering av toppskiktet i överhuden.Avlägsnandet av det garvade epidermala lagret ger plats för en ny, hälsosam hud.Denna procedur är lämpad för alla hudtyper och helt smärtfri och anses vara det bästa sättet att ta bort garvning från ansiktet när det ökar ny cellbildning, minskar ärrbildning och jämnar din ansiktshud också.

Laserterapi- Envisa TAN och pigmentering kan tas bort med laserterapi.DettaTanborttagningsbehandlingAnvänder ljus för att reparera och regenerera skadade hudceller.I denna procedur utsätts skadad hud för en röd laser på låg nivå, som tränger igenom huden upp till tre tum.Detta inducerar huden att producera färska och friska hudceller och därigenom förbättra hudens estetiska tilltal.Denna solbränna behandlingsprocess involverar användning av fraktionerad q bytte 1064 ND YAG -laser för solbränna hudavlägsnande.Hudspecialister rekommenderar denna solbränna borttagningsteknik tillbehandla pigmenteringoch avancerade hudbrunt problem.

Intensivt pulserat ljus (IPL)- Även kallad fotofacial, dettaAnti-tan-behandlingsmetodAnvänder ljus för att ta bort pigmenterade fläckar och förbättrar hudens färg och struktur.Anordningen koagulerar och evakuerar blodkärlen som finns under hudytan och stimulerar kollagenproduktionen från fibroblastceller.En gel appliceras på huden, varefter ett intensivt starkt ljus pulseras genom en kyld safirpärla som är ansluten till ansiktet.

Dermatologer uppger detta som ett av de bästa sätten att ta bort garvning från ansiktet eftersom det kan korrigera många hudförhållanden med minimal driftstopp.Dessutom hjälper det att ge plats för en renare, smidigare och ungdomlig hud genom.Ungefär en till fem sessioner rekommenderas att se alla synliga effekter på huden.

Hör från våra läkare

Sun Tan: Orsaker, symtom, behandlingar och hemläkemedel - hudvård (5) Sun Tan: Orsaker, symtom, behandlingar och hemläkemedel - hudvård (6)

Varför välja ClearSkin?

Din dag ute i solen kan bli katastrofala med utseendet på mörka fläckar och en ojämn tonad hud.Vi kan hjälpa dig att återhämta din hudton genom evidensbaserade behandlingsmetoder, patientutbildning, övervakning av hudvård och vi är transparenta om de förväntade resultaten för att säkerställa patienttillfredsställelse.Vi är stolta över att ge patienter stor omsorg och vägledning under stegen före och post-op, istället för att behandla det som en engångssession.

Vi utövar de säkraste, snabbaste och mest effektiva procedurerna för att behandla hudpigmentering och solbränna borttagning, vilket säkerställer en relativt smärtfri upplevelse.

Sun Tan Vanliga frågor: Alla dina frågor svarade

Är hudbrun permanent?

Detta är en vanlig rädsla bland de flesta sökande avlägsnande av fläckar, fläckar och pigmentering på grund av solbränning.Effekten av solbränna är emellertid aldrig permanent eftersom huden naturligtvis exfolierar med tiden som ger plats för ny cellbildning.Dessutom kan det att behandla huden regelbundet med exfolieringsmetoder och applicera hudlättande krämer hålla solbrunningsproblem.

Hur blir man av med hyperpigmentering på grund av exponering för solen?

Solbränna och hyperpigmentering på grund av solexponering sker hela tiden.Pigmentering är ett av de största problemen som ofta ses hos alla.Här är några tips för borttagning av solbrun -

 • Använd en solskydd med bredspektrum SPF 30, fysisk grädde.
 • Använd 3 gånger om dagen, om du bor inne också.
 • Applicera alltid solskyddsmedel 20 minuter innan du går ut.
 • Om du går ut i den heta solen, kom och applicera sedan rå aloe vera gel för att bli av med pigmenteringar solbränna.
 • Applicera ispaket på solbränna -området, så att det kan minska rodnaden omedelbart och förhindra permanent skada på huden.

Minskar solskyddsmedel solbränna?

Ja, solskyddsmedel är en viktig del för pigmentering men solskyddsmedel ensam kan inte hjälpa dig att minska pigmenteringen.Du måste använda mediciner och några behandlingar enligt din hudtyp.Så att du kan bli av med pigmenteringen.Du kan försökaTanborttagningsbehandlingLiksom kemiska skal, mikrodermabrasion, laser toning, krämer, ansikts tvätt och rengöringslotion och/eller hemläkemedel.

Hur kan man förhindra garvning av huden?

Längre exponering för sol utan fotobeskydd leder till ytterligare skador på huden när det gäller fina linjer, rynkor, pigmentering etc. För att undvika dessa komplikationer, använd en bredspektrum solskyddsmedel på utsatta hudområden dagligen, under året, även när inomhus.Se upp för "brett spektrum" på etiketten, vilket innebär att det skyddar mot både UVA- och UVB -strålar.

Bred spektrum solskyddsmedel skyddar dig från UVA- och UVB -strålar, det betyder också att UVA -skyddet är proportionellt mot UVB -skyddet.Bredspektrum solskyddsmedel innehåller aktiva mineraler som zinkoxid och titandioxid.Den sitter ovanpå huden och avleder solens strålar.

För att skydda läpparna, applicera en läppbalsam eller läppstift som innehåller solskyddsmedel med en solskyddsfaktor (SPF) på 30 eller högre.När du är utomhus, applicera solskyddsmedel på exponerade områden oftare, särskilt efter simning och tung svett.Kom alltid ihåg de två timmarna på nytt för adekvat hudskydd under dagen.

Vilka andra försiktighetsåtgärder måste du vidta när du söker behandling av solbrun?

Även om det inte finns några specifikationer för do's and don'ts, är det bäst att undvika:

 • Går ut i solen under behandlingen
 • Solstolar
 • Använda tan-accelererande krämer
 • Applicerar för mycket smink för att täcka solbränna

Relaterade inlägg:

Mörka cirklar under ögon: Orsaker, behandling och åtgärderUnder ögonväskor: orsaker, symtom, hemläkemedel och behandling

För att behandla ditt hudtillstånd kan du gärna komma i kontakt med ett av våra bästadermatologer i Pune.Du kan också ringa på+919584584111Att boka en tid på en av våra hudkliniker nära dig.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated: 18/08/2023

Views: 5573

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.