De top 5 beste Metal Gear Solid games (2023)

Door Kasper Mennink op woensdag 16 december, 2015 om 14:16

Hideo Kojima is officieel weg bij Konami. Het meesterbrein achter de geroemde Metal Gear Solid games gaat nu een nieuwe studio beginnen bij Sony. Een ideaal moment om terug te blikken op de top 5 beste Metal Gear Solid games. De vijf games in dit artikel zijn stuk voor stuk meesterwerken die iedere fervente gamer gespeeld zou moeten hebben.

Metal Gear Solid is een franchise die is ontstaan met Metal Gear. Deze game komt uit 1987 en werd destijds uitgebracht voor de MSX2. Al in dit eerste deel stond Solid Snake, de supersoldaat met de rauwe whiskystem, in de hoofdrol. De games staan vooral bekend om de complexe verhaallijn, stealth georiënteerde gameplay en de bizarre Metal Gear mechs.

In tegenstelling tot vorige delen ligt in het meest recente deel Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain de nadruk meer op de gameplay. Voorgaande delen van Metal Gear Solid zaten bomvol lange cutscenes waarin een complex verhaal werd geschetst over nucleaire dreiging, het controleren van de massa en het behouden van een vrije wil. Centraal in dat verhaal staat John, beter bekend als Big Boss en zijn kloon David, beter bekend als Solid Snake. Om een goede grip op het verhaal van Metal Gear Solid te krijgen is het essentieel om de games te spelen, want anders is de kans groot dat je van toeten nog blazen weet wat betreft het verhaal wanneer je de games speelt.

De overtuigende personages, complexe verhaallijn en unieke gameplay maken de Metal Gear Solid games meesterwerken. Als je jezelf een echte gamer waant, moet je deze games wel gespeeld hebben. Er zijn meer dan 5 Metal Gear Solid games, maar deze 5 steken er met kop en schouder bovenuit. Check hier welke 5 Metal Gear Solid games het beste zijn!

5. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Hoewel Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots het vierde deel is van Metal Gear Solid, is het chronologisch gezien het laatste deel. Dit is een van de aspecten wat het verhaal van Metal Gear Solid zo complex maakt. Alle games lopen wat betreft verhaallijn kriskras door elkaar heen. Het is daardoor niet makkelijk voor iemand die niet bekend is met de serie, het overzicht te behouden.

Guns of the Patriots speelt zich af in 2014. Solid Snake is inmiddels al aardig bejaard en heeft nu grijze lokken in plaats van hazelnootachtig haar. De militaire wereld is in de greep van nanomachines en omdat de nanomachines bestuurd worden door the Patriots, hebben zij de controle over vrijwel alle strijdkrachten die nanomachines in hun lichaam hebben geïmplanteerd. Solid Snake rust de taak Liquid Ocelote te stoppen, die de controle van the Patriots wil verwerpen en zelf de controle over wil nemen. In de game wordt onder andere een gevecht gehouden tussen Solid Snake en Liquid Ocelote in Metal Gear RAY en Metal Gear REX.

In de game vinden veel van de bekende personages uit de Metal Gear Solid games hun einde. De wereld is in ieder geval bevrijd uit de greep van the Patriots. Ook Big Boss vindt eindelijk rust aan het einde en Solid Snake heeft de wereld gered. Solid Snake kan zijn laatste dagen in vrede doorbrengen.

4. Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain

Metal Gear Solid 5 is het meest recente deel. Desondanks speelt de game zich af in 1984 en staat Big Boss in de hoofdrol. Bad guy Skullface vormt een bedreiging voor Big Boss en de wereld. Met de nieuwe groep Diamond Dogs moet Big Boss Skullface zien te stoppen.

De nadruk ligt meer op gameplay en daarom is deze game misschien wel de meest toegankelijke game voor leken. Voorkennis is amper aan vereist en het speelt heerlijk weg. De voorgaande delen zijn namelijk nogal houterig qua besturing, maar daar heeft The Phantom Pain geen last van. Bovendien is de wereld van The Phantom Pain vele malen groter dan die van de andere games en dat zorgt ervoor dat je enorm veel uur in de game kan stoppen, want er valt genoeg te behalen en te ontdekken.

The Phantom Pain is zonder twijfel een van de beste Metal Gear Solid games en misschien wel een top 3 game van 2015. Door de toegankelijke gameplay kun je meer dan ooit spelen zoals je dat zelf wil. Een echte aanrader die iedereen gespeeld zou moeten hebben.

3. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

Sons of Liberty is misschien wel de meest controversiële game van deze top 5. Kojima verraste namelijk iedereen destijds in 2001 door een klein deel van de game Solid Snake in de hoofdrol te zetten, maar de rest van de game te laten draaien om Raiden. Een gedurfde zet van Kojima destijds, maar het pakte beter uit dan men op voorhand had gedacht. Sons of Liberty is namelijk een fantastische game in heel veel opzichten.

De game speelt zich af in 2007 en 2009. Er zit namelijk twee jaar tussen het Solid Snake gedeelte en het gedeelte waarin je Raiden onder de knoppen neemt. Dead Cell , een groep onder leiding van Solidus Snake, houdt een olie plant bezet en heeft ook de Amerikaanse president ontvoerd. Raiden moet de president zien te redden.

De olie plant is echter een soort camouflage voor Arsenal Gear, een enorme Metal Gear die in staat is alle media ter wereld te beïnvloeden en te controleren. In dit deel kom je ook meer te weten over the Patriots en meer van het verhaal. Bijzonder is vooral dat een game uit 2001 de invloed van massale (social) media wist te voorspellen. In 2001 waren het internet en social media immers nog niet ver gevorderd en de game wist de invloed die dit soort media zou hebben op mensen feilloos te voorspellen.

Met Metal Gear Solid 2 maakte Kojima een gewaagde stap door Solid Snake voor het grootste deel van de game geen speelbaar karakter te maken. De dialogen tussen de karakters en de informatie die je krijgt over het verhaal en de invloed van the Patriots is ongekend briljant. Hoewel de game al bijna 15 jaar oud is, is het een echte klassieker.

2. Metal Gear Solid

Het eerste echte Metal Gear Solid deel. Het verhaal van deze game speelt zich af in 2005. Solid Snake moet de bouw van Metal Gear REX stoppen. Hij komt tegenover Liquid Snake te staan, zijn biologische broer en de andere kloon van Big Boss.

De game bevat allerlei bekende karakters en memorabele gebeurtenissen. Ook zal menig fan een traantje hebben gelaten bij het overlijden van Gray Fox. Metal Gear Solid was de eerste 3D Metal Gear game en is voor veel fans het favoriete deel. Dit heeft ook te maken met Metal Gear REX, die voor de meesten geldt als de coolste mech uit de franchise.

Ook in dit deel wordt veel bekend over het achtergrond verhaal in Metal Gear Solid. De game kreeg destijds een remake in de vorm van Twin Snakes, die uitkwam voor de GameCube. Hoewel het eerste deel heel populair is en voor sommigen misschien wel het beste deel is, gaat onze voorkeur uit naar Metal Gear Solid 3. Dit derde deel is onze favoriet.

1. Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Deel drie is chronologisch gezien het eerste deel. De game speelt zich af in 1964, middenin de Koude Oorlog. De Sovjet-generaal Volgin vuurt tijdens een reddingsmissie die Big Boss uitvoert twee nucleaire raketten af op Sovjet-gebied. Amerika krijgt de schuld en het is aan Big Boss het op te lossen.

Het derde deel zit vol met te gekke bazen en je leert alles over het ontstaan van het verhaal. Voordat Big Boss zijn naam kreeg, werd de naam gedragen door The Boss, degene die hem heeft opgeleid. In het verhaal lijkt zij overgelopen naar de Sovjets, en het is aan Big Boss, die op dat moment nog Naked Snake heette, haar te stoppen. Dit resulteert in een tragisch einde voor The Boss waardoor Big Boss voor de rest van zijn leven emotionele schade oploopt.

De gameplay is wat houterig en lastig om in te komen, maar het voelt uiterst realistisch aan. Met behulp van diverse camouflages kun je je in sommige gebieden vrijwel onzichtbaar maken. Het is nog een hele klus om de hele game ongezien te blijven. Want ongezien blijven, dat is waar Metal Gear Solid in principe om draait.

Metal Gear Solid 3 brengt je van het ene hoogtepunt naar de ander en je verveelt je geen moment. Deze game is zonder twijfel een van de grootste gameklassiekers tot op heden. Als je dus hebt genoten van The Phantom Pain dit jaar of zoek je een tijdloze game, dan is Snake Eater een game voor jou. De game staat dan ook zonder twijfel op de eerste plaats in deze top 5.

Metal Gear SolidTop 5KonamiHideo KojimaSolid SnakeBig BossKasper Mennink

De top 5 beste Metal Gear Solid games (1)

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Verkijgbaar vanaf 1 september 2015

Meer over deze game

Loading...

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated: 16/10/2023

Views: 6279

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.