Bara örter Den ultimata guiden för att ta bort solbränna för indisk hud (2023)

Om du klarar av att sola din hud jämnt är det en gåva. Det är dock sällsynt. I vanliga scenarier är solbränna fläckvis och oregelbunden.När du vill gå på ett stort tillfälle och se som bäst ut kan en solbränna försena hela din look. När vi vet detta, särskilt i en tropisk nation som vår, är vi alltid mycket försiktiga när det gäller solexponering. Solbrännaskadar huden genom att orsaka fläckar och mörka fläckar. Långvariga hudskador är inte lätt att läka, därför är det klokt att förhindra överexponering i första hand.

Solskador påverkar inte bara din hud genom att solbränna, det kan också orsaka för tidiga rynkor och fina linjer. Så, begränsa hudens exponering för solen eller ta för vana att inte hoppa över ditt solskydd. Men om du redan har solbränna och vill behandla den, här är en guide som hjälper dig att förstå solbränningsprocessen och bli av med den.Fortsätt scrolla ner för mer info!

Varför blir huden solbränd?

Utan solen finns det inget liv och ljus eftersom det är den största energikällan för jorden. Den avger strålar och ljus som hjälper växtlighet, djur och människor att växa och överleva. En av de strålar som solen sänder ut, ultravioletta A-strålar aka UVA, är dock skadlig för vår hud.

Hudceller går in i försvarsläge när de utsätts för UV-strålning från solen. Melanocyter levererar melanin till keratinocyter, hudens ytceller. Melaninpigment fungerar som en försvarsmekanism och förhindrar ytterligare cellskador från UV-exponering.

Hudens melaninpigment ökar efter solexponering, vilket skapar "garvningseffekten", som gör huden mörkare. Det är så våra kroppar automatiskt skyddar sig mot solens strålar. Melanin fungerar som en huds sköld för att bekämpa de hårda solstrålarna. (1)

Är solbränna skadligt för huden?

När du vet att din kropp skyddar din hud från ytterligare skador inser du också att det inte finns något som heter "säker" solbränna. Om din hud är solbränd betyder det att UVA har kommit in i hudens lager. Det är fruktansvärda nyheter eftersom hudskador kan leda till allvarliga problem som hudcancer.Det finns två sätt på vilka UV-strålning kan bidra till hudcancer:

 • genom att orsaka DNA-skador på hudceller, vilket leder till utveckling av cancercelltillväxt.
 • genom att försämra kroppens naturliga försvar mot aggressiva cancerceller och försvaga immunförsvaret.(2)

Därför är det bäst för oss att förhindra hudskador. Om din livsstil inkluderar att utsättas för solen under långa timmar, är det klokt att vidta försiktighetsåtgärder för att hålla din hud säker.

10 tips om hur man förhindrar garvning

Tycker du om att vara ute men avskyr solning i solen? Vår relation med solen slutar oundvikligen med att bli en hat-kärlek. Många människor älskar att få en vacker solbränna men ogillar de negativa effekterna av exponering. För människor som avskyr solning, låt oss berätta att solbränna och solbränna kan läkas, men att baka i solen är farligt.

Oroa dig inte; vi har täckt dig med våra topphemliga råd om hur du undviker solbränna!

 1. Det enklaste och säkraste sättet att behålla din hudskyddadfrån solskador skulle vara att, ja, du gissade rätt, inte gå i direkt solljus alls. Solstrålar är så besvärande för din hud att förebyggande är det enda 100 procent effektiva alternativet. Så undvik att gå in i värmen under rusningstid - 12.00 till 16.00.
 2. Om det är oundvikligt att dra utomhus under ovan nämnda timmar,se till att din hud inte utsätts direkt för solen. Bär hatt, bär ett parasoll eller använd en halsduk för att täcka ansiktet.
 3. Efter att ha täckt dig så mycket som möjligt, applicera solskyddsmedel med hög SPF och applicera igen efter två timmar. (3) Solskyddsmedel är formulerat för att minimera hudskador som orsakas av UVA.Genom att minimera ärr och missfärgning hjälper den till att skydda huden från tidig åldrande.
 4. Drick tillräckligt med vatten om du planerar att gå ut i solen. Detta kommer att hålla din hud väl återfuktad när strålarna försöker suga ut fukten.
 5. Om det alls är möjligt, hitta en säker, skuggig plats för att minimera hudskador från solen när du är ute. Om du är på stranden, leta efter ett skuggigt område eftersom vattnet och sanden kommer att reflektera solens strålar, vilket gör att du solar snabbare.
 6. Glöm inte att återfukta om du vill att din hud ska få tillräckligt med fukt under hela dagen. Använd veganska kosmetika istället för hårda kemikaliebaserade kosmetika. Avstå från att använda parfymer eftersom de kan göra din hud känsligare för värme.
 7. För att hålla din hud ren, kom ihåg att tvätta ansiktet två till tre gånger om dagen.
 8. Ät nyttiga, fiberrika livsmedel som frukt och grönsaker för att förbättra hudens immunitet och förhindra UV-skador inifrån och ut. Din kosts vitaminer och antioxidanter kan också fungera som ett inre solskyddsmedel för din hud.
 9. Använd en skrubb för att bli av med döda hudceller och solbränd hud efter solexponering. Det är en bra idé att skrubba minst en gång i veckan för korrekt exfoliering och borttagning av smuts och smuts från huden.
 10. För att bli av med solbränna kan du välja olika huskurer genom att använda naturliga rengöringsmedel som rosenvatten, mjölk, potatis, tomater, citron etc. Ett örtvatten kan hjälpa dig att eliminera smuts och solbränna från din hud.

Huskurer för indisk hud för att ta bort garvning

Om du redan har garvat din hud, undrar du förmodligen hur man tar bort solbrännan? Långvariga hudskador orsakade av konsekvent överexponering för solen är potentiellt irreversibla. Men om din hud nyligen har påverkats av exponeringen, kan du börja arbeta med processen för avbruning för att återfå din ursprungliga hudfärg och hälsa. Det är troligt att skadan inte kommer att repareras helt men den kommer att lugna din hud och återställa den till det bästa.

Det finns två sätt att gå tillväga - huskurer och läkande hudprodukter. Vi rekommenderar att du börjar med huskurer och ayurvediska botemedel eftersom du kommer att hoppa över eventuella ytterligare skador eller biverkningar som orsakas av kemikalier på din hud.

Vi har listat några av de bästa huskurerna och ingredienserna som ger dig de bästa resultaten. Låt oss bläddra igenom dem en efter en!

Gurka:

Gurkans milda sammandragande egenskaper och svalkande känsla lugnar huden och hjälper till att bleka en solbränna. Gurkor innehåller C-vitamin, som också hjälper till att upprätthålla en hälsosam återfuktning av huden.

Hemmakur:

Ta nyriven gurka. Rengör ansiktet och gnugga sedan gurkan på huden. Låt det absorberas i 10-15 minuter. Tvätta sedan bort det. Gör detta ett par gånger varje dag. Gurkans återfuktande egenskaper lugnar din hud och hjälper till att läka.

Gurkmeja, gram och ostmassa:

Curcumininnehåll i gurkmeja hjälper till att ljusa upp huden och minskar syntesen av extra melanin. Använd gurkmeja i din hudvårdsrutin för att ljusa upp din hudton och ljusa upp eventuella pigmentering eller mörka fläckar.

På grund av dess förmåga att minska pigmentering, svarta fläckar och hudens oljighet är ostmassan en naturlig solbrännare. Dessutom har ostmassa blekande egenskaper som sägs effektivt motverka solbränna.

Ditt ansikte och kropp kommer att se bättre ut än någonsin på grund av grammjölets extraordinära renande egenskaper.

Hemmakur:

Ja, den indiska klassikern. Gör en pasta av gurkmeja, grammjöl och ostmassa och applicera den i ansiktet. Ge det 15-20 minuter och tvätta sedan bort det. Upprepa denna process varannan dag för märkbara resultat.

Honung och citron:

Citronsaftens citronsyra löser de garvningsinducerade döda hudcellerna på huden och lämnar efter sig en strålande hy. Som ett resultat främjar det blekning av huden. Citroner har blekande effekter som minskar melanin, ett ämne som ger huden dess färg.

Hemmakur:

Ta två teskedar honung och en tesked citron, gör en pasta och applicera den i ansiktet. Låt det sitta i 15 minuter. Nu, skölj av det. Medan citron kommer att avgifta huden, kommer honung att återfukta den med kärlek. Upprepa det varje dag.

Mjölk:

Mjölkens mjölksyra exfolierar huden skonsamt för att eliminera döda hudceller och rengör ytan från solbränd och ofullkomlig hud. Dess effektivitet ökar och resultaten erhålls snabbare när de kombineras med andra ekologiska produkter, såsom jordgubbar och mandel.

Hemmakur:

Ta en bomullstuss och doppa den i lite rå mjölk. Applicera mjölken i ansiktet och låt den torka i 10 minuter. Skölj sedan av det. Du kan följa samma process dagligen eftersom obehandlad mjölk ger din hud den lyster som krävs under en tidsperiod med regelbunden användning.

Papaya och honung:

Papaya-enzymet papains hudupplysande egenskaper hjälper till att blekna solbränna och minskar framträdandet av ärr och fläckar. De andra enzymerna som finns i papaya är kända för att föryngra, exfoliera och reparera huden.

Eftersom det återfuktar huden på djupet från insidan och ut, används honung ofta som en grundläggande komponent i nästan alla huskurer. Honung har sårläkande, antibakteriella och antiinflammatoriska effekter.(4) Eftersom honung innehåller enzymer kan den lätt penetrera huden, konditionera och mjukgöra den inifrån och ut.

Hemmakur:

Ta papayamassan och blanda den med en matsked honung. Applicera pastan i ansiktet och håll den i 30 minuter. Tvätta bort det med ljummet vatten. Gör detta varannan dag för snabba resultat.

Apelsin och yoghurt:

Apelsiner är extremt effektiva för att blekna kropps- och ansiktsbrun. Apelsiners C-vitamin och antioxidanter kan hjälpa till att ta bort döda hudceller från hudens överhudsskikt, vilket hjälper dig att tappa solbrännan. Apelsiner innehåller även vitamin E, som botar solbränna och skyddar din hud från solens skadliga UV-strålar.

Yoghurt är känd för sina närande egenskaper.

Hemmakur:

Förbered en mask med dessa två ingredienser i en skål. Applicera det. Håll det i 30 minuter och skölj sedan av det. Du kan prova masken varannan dag tills du ser önskat resultat.

Mask för tomat, aloe vera och masoor dal:

Solbränna och solbrännor kan effektivt behandlas och avlägsnas med tomater. Den har mycket C-vitamin och A-vitamin, vilket hjälper till att lugna huden och bli av med solbrännan. Enligt en studie innehåller tomatpuré mycket lykopen, vilket skyddar mot solbränna. (5)

Aloe Vera har ett rykte för att minska pigmentering och dämpa melanin. Dessutom har den antiinflammatoriska egenskaper. Att applicera aloe vera gel på din hud regelbundet kan hjälpa till att blekna solbränna.

På grund av dess starka närings-, vitamin- och mineralinnehåll gör den underverk som ansiktsrengöring och exfoliering. Du kan rensa bort all smuts och orenheter från din hud med en masoor dal ansiktspackning.

Hemmakur:

Blötlägg en matsked masoor dal i vatten i 30 minuter. Mal den och blanda den med aloe vera och tomatpuré. Applicera den på ditt ansikte. Skölj av den efter 30 minuter. Denna mask kommer att föryngra din hud, göra den ljusare och rengöra den. Du kan applicera masken två gånger i veckan.

Grönt te:

De polyfenoler som kallas katekiner är rikliga i grönt te. Det vanligaste katekinet i grönt te, epigallocatechin-3-gallate (EGCG), har visat sig ha potential för att förebygga hudcancer och UV-inducerad skada.Det som är bra för alla är att grönt te är fullt av antioxidanter som behandlar solbränna genom att hjälpa till att producera hudceller. Den kan även användas som en effektiv skrubb under ögonen för mörka ringar.

Hemmakur:

För att applicera, brygg lite te och låt det svalna. Låt det sitta i ansiktet i 10 minuter och tvätta sedan bort det. Gör det varannan dag för att få ut så mycket som möjligt.

Havregryn och kärnmjölk:

Dina hudceller blir mindre kapabla att förnyas när du blir äldre och utsätts för mer UV-ljus. Vissa antioxidanter som finns i havre

Mjölksyran som finns i kärnmjölk hjälper till att huden naturligt tappar sitt mörka yttre lager och läker skadad hud. Denna mirakulösa köksingrediens har förmågan att naturligt behandla solbränna. Dessutom gör havregryn underverk som ett aktuellt botemedel mot solbränna!

Hemmakur:

Kombinera två matskedar havregryn och två matskedar kärnmjölk. Blanda det väl och applicera det. Skölj den efter 20-30 minuter.

Mjölkgrädde och jordgubbar:

Jordgubbar innehåller salicylsyra, som sänker och tar bort svarta fläckar och hyperpigmentering. De döda hudcellerna som drar ner din hud tas bort av jordgubbar, som också fungerar som en underbar exfoliering. Dessutom stänger det porer och stoppar nya brister från att dyka upp.

Hemmakur

Denna kombination hjälper dig att behandla solbränna, fläckar, fräknar och mörka fläckar. Gör en slät pasta av två jordgubbar och två matskedar mjölkkräm och applicera den i ansiktet. Låt det verka på din hud i 20-30 minuter och tvätta sedan av det. Använd masken två gånger i veckan för märkbara resultat.

mandlar:

Omega 3-fettsyror, som finns i mandel, skyddar din hud från solens skadliga ultravioletta strålning och hjälper dig att undvika åldersfläckar. Vitamin E, som har antioxidantegenskaper, hjälper också till att minska hudskadorna.

Hemmakur

Vitamin E som finns i mandlar hjälper din hud att bekämpa solbränna och andra hudproblem. Ta bara fyra till fem mandlar och mal den grovt. Tillsätt rosenvatten och citronsaft och använd det som en skrubb och skölj sedan av det på fem minuter.

Sandelträ:

Sandelträ har naturliga oljor som kan användas för att ta bort en solbränna. Dessutom minskar den rodnaden som orsakas av en solbränna och hjälper till att lugna en solbränna. Den innehåller antiseptiska egenskaper som stoppar tillväxten av acne, akne och blåsor.

Hemmakur

Detta urgamla botemedel läker huden på många sätt. Sandelträ kan ta bort solbränna från ansiktet samtidigt som det lugnar sitt sätt att behandla akne och finnar. För att skapa masken, ta två matskedar sandelträpulver. Mjölk den med rosenvatten. Om du vill tillsätta obehandlad mjölk kan du. Applicera den i ansiktet och låt den torka. Tvätta sedan av det med kallt vatten. Upprepa denna process två gånger i veckan för lugnande resultat.

Färsk mjölkgrädde och saffran:

Saffran har antiinflammatoriska, antioxiderande och hudupplysande egenskaper. Det hanterar inte bara solbrännan utan rengör också ansiktet genom att behandla finnar och akne.

Hemmakur:

Ta några trådar saffran och koka dem i vatten. När det lämnar lite färg, låt vattnet svalna. Lägg nu till två matskedar mjölkgrädde. Applicera den och tvätta sedan av den efter 15 minuter med ljummet vatten. Du kan använda denna mask tre gånger i veckan för bästa resultat.

Om du vill använda avbruningsprodukter istället för huskurer, sätt igång och ta in kraften från ayurveda i bilden med Petalsoft Anti-tan Rose Face Pack, Plump Up Antiwrinkle Gel och Nosun Jojoba-Wheatgerm Moisturizing Sun Protection Gel

Naturliga produkter från Just Herbs för att ta bort och förhindra solbränna

Petalsoft Anti-tan Rose Face Pack

Petalsoft Anti-tan Rose Face Pack från Just Herbs hjälper till att lugna, läka och ljusa upp hud som har skadats av solen samtidigt som den tar bort envis solbränna. Rik på Multani Mitti, kombinerat med flera andra terapeutiska leror och växtkomponenter, såväl som den lockande och lugnande parfymen av vilda indiska rosor gör den underverk på solbränd hud.

Infunderad med hudupplysande örter, inklusive indisk ros, lakrits och helig basilika, behåller hudens elasticitet och ton, texturerar och föryngrar huden. Helig basilika och ros, som har strålningsskyddande egenskaper, skyddar huden från effekterna av fotoåldring genom att förhindra skapandet av melanin och minska kronisk inflammation och rodnad.

Tender Touch Body Radiance Oil

Denna kroppsolja är 100% naturlig, ger en lyster, är icke-klibbig och är otroligt närande för vata-huden. De ayurvediska örterna som används i denna olja, inklusive rött sandelträ, lodhra, karchura och kasturi manjal, främjar korrekt energiflöde i hela kroppen och gör att du känner dig lugn och föryngrad hela dagen. Genom att eliminera solskador skapar röd sandelträ en strålande, balanserad hudton och felfri hy.

Nosun Jojoba-Wheatgerm Moisturizing Sun Protection Gel

Det är ett icke-klibbigt, lätt, bredspektrum SPF 35+ PA++++ solskyddsmedel som håller huden att andas samtidigt som den skyddar den från solen. Den producerar inget vitt stänk och är fritt från starka kemikalier som parabener, nannopartiklar och sulfater. Den är perfekt att använda på fet och kombinerad hudtyper.

Plump Up Anti-wrinkle Gel

Den fylliga antirynkgelén är en transparent gelbaserad finlinjeminimering för intensiv återfuktning av huden hela dagen. Dess fruktoljors inbyggda antioxidantegenskaper skyddar huden från miljöpåverkande faktorer som solen och oxidativa hudsjukdomar.

Vanliga frågor

1. Är solbränna permanent?

Svar: En solbränna är ett tecken på hudskador som pekar på ett större problem. Att din hud blir mörkare är din kropps sätt att skydda din hud, en reaktion på solskadorna. Solbränna bleknar så småningom eftersom de nya hudcellerna kommer att genereras med tiden, men konsekventa solskador under en period kan leda till permanent mörkare hud. Skador orsakade av solen kan vara bestående även om solbrännan bleknar. Det kan sänka immuniteten och få huden att hänga, kan orsaka rynkor och pigmentering. Så skydda alltid din hud istället för att lita på motgiften.

2. Varför är solbränd hud attraktiv?

Svar: När din hud är solbränd sticker den ut vilket framhäver konturer och förstärker lysten på din hud. Därför har vissa studier observerat att vissa människor tycker att solbränna hud är mer övertygande än blek hud. Detta ändrar dock inte det faktum att för mycket solning kommer att skada din hud och leda till hudcancer. I alla fall är det viktigt att skydda huden genom att lägga till anti-aging ingredienser till din dagliga hudvårdsrutin

3. Försvinner solbränna naturligt?

Svar: Ja, för det mesta avtar solbrännan naturligt på en månad om du inte exponeras kontinuerligt under solen. Om du inte kan undvika solexponering men vill skydda din hud från UV-strålar, använd ett bra solskydd och bär snygga solskyddskläder.

4. Hur återställer jag min ursprungliga hudfärg?

Svar: Ett av de enklaste sätten att få tillbaka din ursprungliga hudfärg är att läka den med kraften av C-vitamin. Applicera citronjuice eller tomatjuice och låt det stå i 15-20 minuter, tvätta sedan bort det. Se till att du dricker tillräckligt med vatten på en dag och inte överexponerar din hud för solen, konsekvent.

5. Hur tar man bort garvning snabbt?

Svar: Använd sur kvarg i din ansiktsmask, det är mycket återfuktande för din hud. Det kommer omedelbart att ge din hud den välbehövliga lättnaden. Annat än det, använd citronjuice, havregrynsskrubb, tomatjuice eller potatisjuice, som kommer att fungera som ett blekmedel, som ansiktsrengöringsmedel för snabba resultat.

6. Vilken mat ska man äta för en glödande hud?

Svar: Glödande hud är en glad hud vilket betyder att den är väl återfuktad och välmatad. Några superfoods som hjälper huden att glöda naturligt är feta fiskar som är rika på omega-3, avokado, valnötter, solrosfrön, sötpotatis, röd och gul paprika, broccoli och tomater.

7. Hur lång tid tar det för en solbränna att blekna på indisk hud?

Generellt är varaktigheten av solbrännan mellan 7 och 10 dagar innan huden börjar naturligt exfolieras och föryngras. Din solbränna kan stanna längre än förväntat om du exfolierar huden precis innan du går ut i solen.

8. Varför blir min hud så lätt solbränd?

Du solar lättare om din hud är mörkare i tonen, dvs har mer melanin. För att täcka och skydda den solexponerade huden från ytterligare skada sprids melanin, ett brunt pigment som består av melanocyter, ut över den.

Läs även:

 • Hur man tar bort solbränna från armarna
 • De mest effektiva sätten att ta bort solbränna från ben, fötter och händer
 • Tips för borttagning av solbrännor för män

Referenser:

Petalsoft Anti-tan Rose Face Pack

MRP: 625,00 INR

SHOPPA NU

Plump Up Antiwrinkle Gel

MRP: 1 025,00 INR

SHOPPA NU

Nosun Jojoba-Wheatgerm Moisturizing Sun Protection Gel

MRP: 795,00 INR

SHOPPA NU

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated: 08/08/2023

Views: 6118

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.